真係做咗勇者…

Alcatel-Lucent (ALU)高追鳥,呢一刻仲插緊接近9﹪

如果,呢排嘅急升係因為speculate nokia (NOK) 會買ALU,我會轉VIEW,唔會買或者唔會買咁多。

唔知佢今日插得畀人勁係咪因為佢個裁員計劃,全球要裁一萬人。(Alcatel-Lucent to Reduce 10,000 Jobs as Losses Mount

我個人LONG咗ALU可能有BIASE啦,但係我覺得裁人對公司係好事喎。佢話裁都係2G/3G嘅部門,落後就剪,一次過痛好過半死不活。壞處咪又要畀錢做restructuring,咁要畀就唔該一次過畀晒佢,股價要重新上路就一定要放手一搏,來個大整頓之後先可以重新開始,失敗咪又跌返1蚊,依家3.50,但成功嘅話,唔好講重返高峰(試過85蚊以上⋯⋯),高峰嘅10分1都8.50啦。

ALU依家重點係去返LTE加雲端,仲有佢搞埋海底電纜,我無乜研究,但聽落都好似好勁咁⋯⋯ANYWAY,ALU咁慘主要係因為被華為等強勁中國對手打到無咗好多市場,華為PLAN咗嘅R﹠D已經多過歐洲啲對手,曾經睇過有網友分享,中國工程師平過西方國家咁多,3,4個中國工程師鬥你一個鬼佬,你點夠佢鍊?依家仲要燒錢多過你,分分鐘係5個鬥你1個。

集中火力,攻有前景嘅市場,資源集中嘅話,如果從細分領域睇,就未必係5個鬥1個。

智能手機爆發,的確為呢尐網路基建設備製造商提供好大嘅商機。市場係有,個餅應會繼續大落去,搶到就你驘。ALU呢尐前朝皇者,我相信如果可以搵返自己條路,有大把遺產畀佢可以做到一尐唔係三幾年就做到嘅事,有尐好勁嘅產品,其實係幾樣嘢深耕到一個程度再整合一齊先做得到,仲有係科技嘢唔做先行者就好易踩到人地專利。如果唔肯去擺脫過去,就會好似KODAK柯達,呢間公司係發明數碼相機嘅廠商,但最後競敗在自己開發嘅產品手上。

可能輸到傻咗,吹水吹到唔記得要講乜。

ALU其實在我心目中,佢似Sony。之前有過光輝歲月,又係架構好大,但業績長期唔好,市值跌剩幾分之一,但係背後嘅實力又未必如股價般咁差。以技術實力,真係山大斬埋有柴,SONY咁計,佢地呢幾年嘅影像事業其實搞得好好,手機用嘅SENSOR佢地係全球銷量最高,iphone 5S都用佢。但可惜呢尐公司個通病係搞得太大,你賺返嚟都唔夠某尐部門去蝕。一旦「止蝕」咗呢尐部門,業績將會爆發。

正當小米手機估值去到10b美元,ALU,百年老店,8.5b(當然外加幾b負債同埋一個蝕錢業務,呢個先最大鑊)。諗到呢到,忽然有尐感嘆。但我好明白條數唔可以咁計,尤其係我係「炒」股票而唔係「投資」股票嘅人。(其實我覺得好多炒股嘅人嘅FA底,比起成日開口埋口價值投資嘅人勁好多⋯⋯睇下雪球班高手,要FA去到佢地個程度,我真係諗唔到點追上去)

老實講,ALU我係見個圖吸引,又有故事講,我先衝入去。4G LTE加雲端,就係新CEO個THE SHIFT PLAN所講嘅嘢。覺得吸引,就下注。FA嘢要吹,吹到下年都未吹完。

ALU呢尐過氣明星,一旦有新故事可以講,想像空間極大。我相信有尐嘢,係要呢個規模嘅公司先做到。無幻想空間嘅,1B市值都唔買。有嘅話,100B都可以繼續吹,何況,ALU只係一間8.5b嘅公司。佢去年12月headcount 72,000,我當佢已經cut人,再加埋2015年要減1萬人嘅plan,點計都有5萬幾人。一間5萬幾人嘅公司,如果可以重拾正軌,動能一定好勁好勁。

ALU係其中一隻TURNAROUND STORY,SNE都是,NOK都是。

科技公司,等嘅可能係一個大賣嘅產品。做基建嘅ALU都唔例外。睇下佢可唔可以出到個「殺手級」應用喇。

ALU,爭氣吧。無買中興通訊(763)都嚟支持你架。(其實係咪應該買埋763?)

廣告
本篇發表於 , 個股跟進 並標籤為 , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

6 Responses to 真係做咗勇者…

  1. fatlone 說道:

    OH,原來擔心政府會阻止個「雞人計劃」
    咁咪雞少法國嗰900個嚕⋯⋯

    http://www.valuewalk.com/2013/10/alcatel-shares-dive-pm-threatens-veto-job-cuts/

  2. fatlone 說道:

    渣埋TSLA,唔爭在
    買唔起佢架車,都買下佢尐股票

  3. miketheanalyst 說道:

    congratulation to your TSLA

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s