電影《激戰》帶來的啟發

(其實呢篇嘢,寫嚟畀自己睇多過係值得分享,不過如果有人想提點下小弟係無任歡迎!)

近來,狂輸,完全是losing streak。你見我提及過既江西銅(358)同中國太平(966)都唔太好表現就略知一二,不過其實呢2隻以百份比計,我唔太輸得多,德林國際(1126)我本來是全身而退(平均價1.5左右沽了),但好衰唔衰走去接刀,就出事,即日斬咗了,如果唔斬,現價計再輸7,8個巴仙。

單一大輸應該無,但中、小程度嘅敗仗係連續不斷咁發生,不斷止蝕,疊加起來就係好大嘅虧蝕。

事後檢討,就是要再再再提醒自己,一旦發現手風唔順,真係要忍手。其實今次都忍咗少少,不過可以再忍多尐。AT LEAST,唔忍手都要縮細注碼。今次要輸咗好多鑊先縮注,不過都好過唔縮。

其實如果好以我炒咁密,咁爛賭(好多人都話TRADE得密唔好,我覺得長遠嚟講是成立,不過我覺得TRADE得密對我呢尐初學者都有一個好處:加快feedback loop。)連續輸錢係會常有發生。輸係無何避免,我只可以做嘅係盡快重拾正軌。

重拾正軌條件有二:1)輸嗰陣輸少尐 和 2)盡快搵返手風順嘅感覺,終結losing streak。

輸少尐,簡單,縮注或者唔落注。純粹係心態問題。輸得多,對倉位同心理都有壞影響,而如果心理被影響,會加劇輸錢,壞循環就會發生。一定要盡快終止佢。跌咗落呢個旋渦可以好大鑊。輸少尐嘅重要性係保留實力。輸10﹪甚至係15﹪都唔係好難追返,但你輸咗3,4成先剪,真係好難翻身。

盡快搵到手風順嘅感覺,就是要重整旗鼓,搵返自己之前打勝仗嘅感覺。要諗返起之前係點樣do that good trade。

講到呢度終於同個標題有關。電影《激戰》有一幕講張家輝教彭于晏嗰陣,教佢要打出自己嘅節奏,如果你可以令對手跌落你嘅節奏,咁你就可以驘佢。返屋企唔知點解又記得起呢一幕,又好自然咁套用喺炒股入面。

無錯,我就係無咗自己個節奏,你幻想下,你要trade嗰個instrument就係你嘅對手,你同呢個「對手」戰鬥你打唔出你嘅節奏,結果就係成日高追低沽,不斷止蝕。好就輕傷離場,重則就被人直接KO。

我無乜理論,因為我都唔睇書,我只係不斷落場感受市場。我花咗一尐精力去觀察股票嘅運動,每隻股票都確有其股性,可以講佢地都有佢自己嘅節奏。試下舉例:中集安瑞科(3899)。呢隻股票市值唔細,但係盤就是疏,係大上大落型。可以講呢隻股係比較難玩,因為佢好易會突然爆上,咁如果你以為佢要「開車」跟咗佢個節奏,你好易坐艇(我自己試過好多鑊),相反,爆落都好容易,你以為佢會狂插?佢又會升返你睇,咁又好易剪錯嘢(呢個我又試過好多次)。睇到呢度,係咪想講「都話短炒係死梗架啦!」其實有尐intra-day嘅movement,睇圖都必會睇到,但有尐feel就是從呢尐觀察獲得。

越寫越亂係我一向嘅弊病,總之,一定要搵到自己嘅節奏。邊個位要渣,要加注,要離場,都一定要跟住自己個節奏。跟足都可能會照樣輸錢,但係驘面一定遠比你無跟為大。所謂嘅節奏其實我無乜定義,就是你追渣沽嘅timing。而背後影響住你呢個timing,就係你一路以來建立嘅trading rules或者係strategy之類啦。

如果發現自己同隻股嘅節奏唔係好啱,即時離場多數無衰。

p.s. 《激戰》真係好睇,畀錢入場支持下港產片吧,我覺得呢套好過好多西片喎⋯⋯

廣告
本篇發表於 , fatlone's view 並標籤為 , , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s