中國太平(966),TURNAROUND!

有Real Forum實在不愁無股炒,如果上次隻德林國際(1126)要credit雪球高手李沉疴,咁呢隻我會credit RF嘅筆兄。

好,客套話講完,講催化劑:

1)注資

來源:http://finance.sina.com.hk/news/-35000-5901590/1.html

some extracts:

中國太平將以每股15.39元發行8.63億股,作為支付有關收購代價。

中國太平於週一中午停牌前股價收報12.36元,有關新股發行價溢價高達24.5%。

有關新股發行量約佔發行代價股份擴大後的公司已發行股本33.6%。

注資後太平集團於中國太平持股量將由53.27%上升至68.96%;市場流通量,即其他股東股權則由46.73%下降至31.04%。

$15.39是大股東印公仔紙畀自己嘅代價。除非擺落去件嘢係垃圾,否則拉長少少去睇,$15.39以下既價位估值會有個譜。我純粹亂UP,我覺得公司有大動作,股價之後會有大TREND出現。但呢個「之後」是幾耐,我不知道,只知道以上最後交易完成期限是2014年底。我相信2014年若非甚麼金融海嘯再現,回頭望呢個價都可能好抵買都未定,但2014年底仲有差不多年半,世事難料啊⋯⋯

2)業績改善

來源:http://www.hkej.com/template/onlinenews/jsp/detail.jsp?title_id=156910

中國太平附屬首7月保費收入增60%

中國太平保險控股(00966)公布,旗下太平人壽、太平財險及太平養老於今年1月至7月期間的累計保費收入,分別為約349.81億元(人民幣‧下同)、約61.15億元及7.75億元,合共418.7億元。

至於與2012年同期的約212.73億元、約42.71億元及5.47億元,合共約260.92相比,按年分別增長64.43%、43.16%、41.58%及60.47%。

呢一點,我個人就覺得一半半,因為佢到呢一刻都未出盈喜,佢27日就出業績,我諗即係無盈喜。保費增速係強,營收大咗但個MARGIN可唔可以保持住?ANYWAY,起碼我覺得倒退既機會可以降低。業績我唔識睇,我只係睇A股嘅反彈可以令佢未來業績看好,我賭的偏向其PROSPECT。大家都係賭「A股好,內險股好」㗎啦?

3)基金經理劉國傑11蚊增持

詳見港交所披露

first state 即是首域,劉國傑GOOGLE下都知佢是堅料。

其實以上嘅看法,RF嘅鉛筆兄已經一早講咗,我只係再GOOGLE返尐資料放上呢度「呃POST」。所以,credit 應該歸佢。

========================================

言而⋯⋯佢出現在此博上是其TA面其實都幾SEXY⋯⋯

DOWNSIDE真的有限,我唔覺得12蚊樓下買會輸到跳樓。但UPSIDE,自己睇圖感受下。

好明顯,依家仲係底部,隻股係底部嘅時候,實有好多DEFECTS,但是,當隻股已經個個都知佢好嘅時候,就一定好貴,當然,貴既貨可以貴落去⋯⋯不過一旦逆勢,就會可以好大鑊。

以我嘅小學雞式嘅圖表分析,966真係好有FEEL⋯⋯至於尐圓圈箭咀點講,你自己FEEL下吧⋯⋯

螢幕快照 2013-08-17 下午06.22.42

保險股實在太難分析,我都「無貨可賣」喇。港股中最熟保險股嘅博客首推「市場先生」,有問題可以問佢,又或者唔嫌棄嘅,可以留言分享你嘅見解,因為,可能會有另外嘅高手踩場交換心得都未定!

========================================

題外話:

其實我一直想講下注碼問題,因為,其他有disclose自己個倉同埋回報嘅bloggers, 回報好似都唔太理想,我近來風格已經轉為炒賣型,注碼真係決定勝負。

老實講,見到尐BLOGGER渣住十幾二十隻股而全部都好平均咁分散,就知佢表現大約係點,除非個倉真係大到成5球以上,焗住要分散。例如,1126,我如果個倉有500萬,用十分一倉位50萬買落去我都唔敢。真係怕走唔到)

如果你覺得我呢尐炒炒炒到頭來都只會得個桔,甚至要輸都瞓街,我無所謂的,因為戶口個數字最公道,佢會話你知你啱定錯。

唔係個BLOGGER回報低佢寫嘅嘢就無價值,我從佢地身上都學到好多嘢,有時某尐個股佢地嘅分析我唔認同,但佢地提供到好好嘅資料畀我好快咁了解間公司,所以我對呢班無私嘅博客講聲多謝。因為,昔日嘅我用心鑽研再分享上黎嘅風格應該唔會再係呢度出現。我唔係否定深入鑽研個股呢個做法,而係我見到網路上有太多高手比我好,而又有咁多好股可以炒,我決定自私尐,暫時唔再contribute content,而是consume 呢尐content,不過,背後點樣解讀無數嘅content,都同樣值錢。

唔覺唔覺又吹咗咁多隻字~ 我其實仲有好多嘢可以吹㗎,留返下次先~

廣告
本篇發表於 個股研究 並標籤為 。將永久鏈結加入書籤。

14 Responses to 中國太平(966),TURNAROUND!

    • fatlone 說道:

      多謝草根兄支持!

      我試過留言,但佢wordpress account唔畀我留言打個招呼!

      • stephen 說道:

        support fatlone 兄,1126 我都有貨,大家賺多D, 966 我都會留意下

        • fatlone 說道:

          多謝Stephen兄支持!

          今日形勢急速轉下,1126已清倉暫時撤退,966都減持咗。1126呢類maket depth較低嘅股票,最好趁未大跌嘅時候清咗先,尤其係我渣唔少,趁未要負數先避一避。966今日大跌我好傷呀,我渣重貨呀,基於唔知呢一浪要跌幾深,所以都要減磅。

          你今日又點應對?

        • fatlone 說道:

          另一玩具股869則能逆勢而上,好強,一去到保力加中軸(即20MA)就彈上,要留意。

  1. Yeung 說道:

    我都支持下先
    Fatlone 兄,我係完全唔識分析銀行/保險股嘅 (咳咳,其實好多其他股都唔識分析),見你講到咁juicy,即刻去 aastock 睇下D基本料,發現996好耐冇派過息。我有時都想入少少內銀內險,都係一般師奶心理 – 間野唔會執粒,衰左當收息,但996冇息收,唔敢買呢。

    打左成段廢話,都唔知自己想講乜,其實講到底都係想同你打聲招呼,好耐冇留言了 ^^

    • Yeung 說道:

      更正:966,唔係996 (痴哂線,number 都打錯)

    • fatlone 說道:

      yeung兄,你好!

      我就真係輸到痴線喇就嚟!

      呢隻嘢真係唔派息,我覺得連1仙都唔派覺得有少少奇怪,雖然我都唔會為咗股息而買。

      其實,我覺得認清自己唔識分析呢類股票嘅事實,比起以為自己做咗好多功課就好叻安全得多。(唔係想抽市場先生嘅水,強如佢都會在錯嘅時間買咗保險股,人地真係好熟保險股都會咁,咁我就不如純粹覺得圖靚,計好驘面輸面就出擊,無謂咁多基本分析。話分兩頭,市場先生係99.x買咗宏利,我自己則是叫家人12X追到13X⋯⋯ BTW,945是我幫屋企人重注出擊嘅股票,我打算佢今浪再跌再撈!)

      • Yeung 說道:

        fatlone 兄似乎很看好945,剛看到你的新 post,待會好好研究 🙂

        對啊,你還有沒有留意 2198 ?中績似乎不錯呢,坊間不少意見認為下半年度在乙烯價格上升而環乙未能提價的情況下收入會下降,我不知這是對還是錯,但似乎即便是下半年變差,現價也不貴呢,所以我正在等待好位。

        • fatlone 說道:

          yeung兄,2198我真係跟phisho兄。呢方面我相信佢係博客界是首屈一指。

          如果 945股價同10年債息有正向關係,我無理由唔在債息飆升而股價下跌都唔買返尐搏下。

        • fatlone 說道:

          eo價我覺得唔好predict佢,2198都是跟大股東行事吧。跟大股東增持,拉長半年甚至一年睇,回報甚好,唔貪心識得落車,真係三幾成回報不難。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s