[唔係認威] 上個星期是我股海浮沉升得最快嘅一星期

(呢篇用廣東話啦,純粹想吹下水同多謝下尐我唔識嘅人。)

是咁的,我上星期幾隻新能源股(2208+816+579,之前仲要炒過下2380)再加我早前講過嘅927同埋寫左一篇就爛左尾嘅777佔我成個倉8成以上,而我係近乎no cash咁推落去,所以,我係食中晒。

(部份倉位已經止賺套現,換馬至早前回調並未炒返起,但大TREND仲係牛嘅新成員,仍然物色緊標的,依家買咗一隻,希望買多一至兩隻,但我堅持集中持股)

呢尐股票,全部都係網上面睇返黎。高手們,多謝你地。我極其量我對777同927係比一般人看好多少少而又咁好彩我又HOLD得住咁⋯⋯

我真心希望,一手發掘好股,作為PIONEER嘅你地,可以比我獲得更豐厚回報。

大市依家好牛,係全世界都牛。

我感覺係依家個市仲好過年初嗰陣。而唔同嘅係依家指數未爆升,但個股或某尐板塊已經鑊氣十足,實在太好。因為指數唔升嘅話,唔係炒開股嘅人真係唔知個市有幾旺。而當尐無炒開股嘅人都入埋嚟就又要撤退。堅唔想咁快炒完⋯⋯

不過,日本仔今次玩到咁勁⋯⋯ COME ON,炒鑊勁嘅。

我自己仲未有所行動,但係度講定9UP當秘笈估下先。

日經今年至少見2萬,如果唔識玩個股,好賭嘅我,正研究買入leverage嘅日股ETF,實際邊隻未有研究,大家路過嘅請交流下,多謝!

港股係無leverage嘅日股ETF,美股就大把。大家有無玩開美股?我未玩過,希望大家畀少少方向我,初學者應該點入手玩美股?邊間BROKER好?(我知IB好平,但有無人用過?)

廣告
本篇發表於 投資心得, 交易記錄 並標籤為 , , , , , 。將永久鏈結加入書籤。

8 Responses to [唔係認威] 上個星期是我股海浮沉升得最快嘅一星期

  1. ruby 說道:

    927我都多謝你, 我都跟左你買左D玩下. 希望業績OK

    • fatlone 說道:

      希望今次破到頂啦,嗰劑插到落2.5真係好難捱,係輸到傻咗先夠膽死做返反手。

      我真係睇住條街多左人用HEADPHONE先渣佢⋯⋯

  2. ruby 說道:

    我都見到好多人用beats audio等等, 至少身邊都有朋友用緊. 以前我都係用平野, 依家都會買幾百元一個耳機. 🙂

  3. 大華 說道:

    哈哈,恭喜晒fatlone兄.

    • fatlone 說道:

      都係其他網友實在太強,而我又比較大膽集中持股

      不過,我錢太少,根本唔可以分散

      大華兄,你906有無減持,個勢似有排悶啊⋯⋯

      • 大華 說道:

        之前一早講左, 分左部分906持股出來, 抄底1333, 其他都未郁, 756始終"千味"較重, 唔敢入住.
        悶係預左, 不如fatlone兄諗下, 年底大陸城鎮化將正武開波, 有乜野相關亮點股, 挖定出來齊齊做下功課都好.
        ^_^

        • fatlone 說道:

          城鎮化呢個TOPIC太大,講穿左其實就係整個經濟既升級轉型。功力未夠,暫時睇唔出邊個行業會特別標青。

          我依家專注手機股,依家SMARTPHONE相關股份仲未倒下,睇下天然氣同電力股,依家回氣中。

  4. 大華 說道:

    fatlone兄, 1880百麗近來喪插, 接近一年低位, 點睇?
    大陸推城鎮化, 好多大小姑娘仔入城, 一人貪靚買多一對鞋, 似乎都好掂.

    仲有一隻卡薩天嬌2223, 都係有相當網絡的零售股, 似乎都與城鎮化有關.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s