炒友 Blog:高增長低 PE卡姆丹克超值

2011年01月26日

恒指昨雖僅微跌 12點,但成交縮減,不少股份跌幅頗大,反映市場着實缺水,相信要待農曆新年過後,情況才會改善。昨日推介上海電氣( 2727),碰着大行「首予弱於大市」評級,只得先避其鋒,即日計數。
中央剛發佈《多晶硅准入標準條件》,原則上不再批建多晶硅新項目,避免產能過剩。受消息刺激,主要產銷多晶硅和硅片的保利協鑫( 3800)升逾 6%,同類股有留意價值。
卡姆丹克太陽能( 712)專注產銷優質單晶硅太陽能晶片,雖不會直接受惠於上述新政策,但多晶硅是其直接原材料,新政策料能穩定多晶硅的供應及價格,卡姆丹克亦可間接得益,更重要的是集團正處於高速增長期,去年肯定取得佳績,今年增長預期更勁,估值卻不高,中線持有贏面甚大。
中央大力推動環保能源,太陽能的發展和應用受到國策支持,相關產品需求甚大,卡姆丹克得以高速發展。集團每季公佈業績,去年業績一季勝一季,頭 3季盈利分別有 2310萬元(人民幣.下同)、 4546萬元和 8076萬元,而毛利率則分別為 17.2%、 27.7%及 33.8%。
本月初集團公佈第 4季營運數據,未經審核綜合收入不少於 3億元,高於第 3季的 2.8億元,而毛利率不低於 40%,至少高於第 3季 6.2個百分點,推算第 4季盈利最少有 1.2億元。全年計,預測卡姆丹克去年賺 2.69億元,每股盈利折約 0.28港元, PE不過 11倍。

今年產能大增 7成

今年集團產能大增,將推動業績更上層樓。去年中集團的產能不過 200兆瓦,至年底已增至 600兆瓦,今年更會再增近 7成至 1000兆瓦。由於市場上的單晶硅產品仍然供不應求,集團新增的產能不愁無用武之地,據已知的資料,集團與東方電氣集團、無錫尚德等 9家企業簽訂的供貨協議,已需供應 770兆瓦硅片,以產能使用率 8成計,已差不多滿額。
保守估計集團今年營業額可倍增至 20億元,純利 5億元,每股盈利折約 0.51港元, PE將大降至 6.2倍,顯然偏低,以 10倍計,股價已值 5.10元。
買賣策略: 3.25元買入一注,升破圓底頸線 3.32元加碼,目標為圓底量度升幅 4.03元,跌破 2.94元止蝕。
邱古奇

(source: http://www1.hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110126&sec_id=15307&art_id=14908521)

fatlone:

原來今日生果報吹過712, 我以前會以為見報係好事, 果陣我記得吹完無幾耐就跌喇, 我依家真係唔想712咁多曝光… 你睇下幾個月前有幾多個人唱好過590, 半年前有幾多個唱好999? 甚至近期D既315?

呢篇野8成內容係從一系列公告copy出黎, 餘下部份只係佢簡單運算加推測, 好易寫呀真係…不過佢話第四季盈利會不少於1.2億元, 好明顯佢係直接將"不低於40%毛利率"乘以"不少於3億元營業額"而得出此數, oh, 呢個係毛利率呀… 點可以用黎做P/E入面個"E"?呢?

其實佢都算係做過少少功課, 佢講過"產能使用率", 但係佢以2011年目標產能1000MW打個八折變成800MW, 咁就唔太正確喇, 因為產能使用率要乘以"年度化有效產能"先正確, 即係我2011年底會去到1000MW, 唔代表我2011年成年既產能係1000MW, 呢度係唔正確, 不過如果佢連呢個都留意到, 佢算好勁, 因為人家個個星期都要寫5隻股票, 作品質素當然有限

拜托, 唔好再寫卡姆丹克, 我深信最勁最強既股一定唔係全世界都覺得好或者全人類都睇衰既股票, 而係中間一尐不為人知, 慢慢升下升下升左成個開都無乜人講既股票先係好野

如果卡姆丹克係人都識, 我就唔會費咁多心思去研究, Blog界高手如雲, 睇人地寫好過

再次申報, 我已經重倉712, 所以, 我唔係齋吹架:)

廣告
本篇發表於 卡姆丹克。將永久鏈結加入書籤。

6 Responses to 炒友 Blog:高增長低 PE卡姆丹克超值

  1. Sing 說道:

    Ha ha ha……., agree! Don’t simply blow… I will buy more 712 in the coming month.

    • desmondctt 說道:

      我期待緊2010年業績, 希望會係份年報度睇到未來既計劃係可以令市場調高佢估值, 最緊要睇下佢話增產到600MW既目標達成未, 我一日未見到官方確認我一日都唔會信佢產能會有600MW住, 如果touchwood真係達唔到, 我諗股價都好大機會會大跌

  2. Gary 說道:

    係, 我都唔想有報紙或者雜誌講 712, 呢兩日都有報紙講, 跟住就走勢開始差, 好股真係不為人知先最好, 好似恒安, 我從未見過有報紙講佢, 但一路係甘升.

  3. Alvinngan 說道:

    712呢隻野我都有留意..基本因素幾好,但係太受政策影響

    • desmondctt 說道:

      hi alvin, 歡迎光臨

      太陽能股係無可避免受到政策影響, 波動會比較大

      不過如果能夠適應太陽能板塊既規律, 真係有機會食到佢個波幅, 不過呢個係超高難度

      但係正因為政策影響從而令到盈利可見性減低, 強勁增長既712市場只認為值14,5倍P/E, 即使佢既增長速度比起好多股王勁成條街

      我目標係市場保持給予呢個估值下, 712會以盈利增長帶動股價增長

      有機會既歡迎多多交流

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s