李嘉誠跟得過

李嘉誠:錢銀鬆動不怕買樓
(明報)2010年5月27日 星期四 22:30
長實主席李嘉誠表示,如大家買樓自住,金錢有鬆動,不怕買樓,但負擔不能過大。

李嘉誠表示,他對於自己的資金很小心,他本人及慈善基金均沒有負債,而長實的負債不多過8%,對上市公司來說已很低。
他指出,中國今年經濟增長達8%,很容易做到,而美國    亦有約4%增長。大家對投資要小心,但不需太悲觀。
他強調,如大家買樓自住,金錢有鬆動,不怕買樓,但不能負擔過大,不應該四處借錢。他強調,本港由戰後至今,樓價不斷升,當時看似很貴,但過數年後就感到是很便宜。他指出,經過今次經濟風潮後,通貨膨脹一定會來。

(即時新聞)

http://hk.news.yahoo.com/article/100527/4/i95a.html

上次佢好小心咁講話可以買樓既時候, 翻查一下google, 係09年3月既時候, 對比起依家樓市已經有明顯既升幅, 如果果陣有錢但心大心細無上車, 卒之搞到依家升得咁勁驚死執輸先上, 已經唔見好多錢, 要決定重大既投資, 時機真係好重要, 對一個普通人既人生有深遠影響, 閒閒地就講緊幾十萬, 人生有幾多個十年, 亦有幾多個幾十萬丫….

李先生真係好準, 我唔評論佢既為人, 但佢係其中一個最值得參考既人

佢永遠唔會明示叫你買或者放, 但佢話可以買既話, 之後都應該唔點跌; 佢叫你小心, 你唔一定要急急放左佢, 不過就唔好入貨了, 多數坐艇

買樓既黃金機會已經過左, 但唔代表唔買得, 樓市既大勢唔會咁易逆轉, 報導最後講話通脹一定會重來, 呢句其實最緊要, 佢用既語氣係好肯定, 一個咁小心講野既人好少會用咁呢類說話, 可能呢個就係佢叫人買樓既原因, 好多人都話驚加息, 加得息黎都應該開始通脹, 樓價既升幅應可抵銷甚至升突, 最有影響既只係本身低息上車都好吃力既人, 不過香港人買樓都好穩陣, 死慳死抵都會供, 而且香港地有實力既買家唔少, 只要租金唔跌, 守得住, 好多人都唔會平讓畀你

買樓唔太關我事, 不過可能若干年後我真係有能力有需要置業, 認識一下呢尐野都無壞丫, 係早左尐既, 我知…

廣告
本篇發表於 並標籤為 , , 。將永久鏈結加入書籤。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com Logo

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 / 變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 / 變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 / 變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 / 變更 )

連結到 %s